Mici și greu de observat în vegetația bogată, căpușele sunt un inamic cu care ne confruntăm în fiecare sezon cald. Pe cât de reduse sunt dimensiunile acestui parazit, pe atât de mare poate fi pericolul la care ne expune, mai ales când aceasta rămâne fixată pe piele pentru un timp îndelungat.
Ce sunt căpușele și care sunt pericolele la care ne expun?
Căpușele sunt acarieni paraziți care se hrănesc cu sângele corpului gazdă, fie că aceasta este umană sau animală. Odată ajunsă aici, căpușa preferă să migreze spre zonele: axilară, inghinală, scalp, urechi, buric, în spatele genunchiului. [1]
De cele mai multe ori, mușcătura de căpușă este vizibilă, dar există cazuri în care dimensiunea este atât de redusă, încât este greu de observat fără o verificare amănunțită a pielii. În cazul celor alergici la mușcătura de căpușă pot apărea simptome precum durere, inflamație și senzație de arsură în zona afectată, precum și dificultăți respiratorii. [2]
Risc de îmbolnăvire
Printre pericolele la care ne expun căpușele sunt boala Lyme și encefalita de căpușă (TBE, Tick Borne Encephalitis). Din fericire, nu toate căpușele sunt infestate, astfel că multe dintre mușcăturile lor pot fi inofensive. Cu toate acestea, este indicat să punem întotdeauna accent pe prevenție și să acționăm rapid, astfel încât să minimizăm riscul de îmbolnăvire.
Conform celor de la RO Vaccinare, "este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura de căpușă." [3]
Encefalita de căpușă este cu atât mai periculoasă, cu cât, de foarte multe ori, nu este diagnosticată corect sau în timp util. Conform unui studiu din 2016 al unor cercetători de la USAMV Cluj-Napoca si Institutul de cercetare veterinara Brno (Cehia), multe din cazurile de TBE (encefalita de căpușă) din România nu sunt raportate sau sunt diagnosticate greșit.
În același studiu, cercetătorii au identificat un procent semnificativ de anticorpi TBE la oile din județele incluse în studiu (Bihor, Cluj, Mureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud). Însă specia de căpușă Ixodes Ricinus este răspândită pe tot teritoriul României. [4]
Zone de risc
Perioada de activitate maximă a căpușelor este între lunile martie și noiembrie sau, în general, în perioadele în care temperaturile depășesc valoarea de 6°C. [5]
Atunci când vine vorba de zonele de risc, trebuie să știi că aceste arahnide iubesc zonele umede, umbroase, cu vegetație bogată, fiind întâlnite deseori în locurile împădurite, pe pajiști cu iarbă înaltă, dar și în parcuri sau pe gazonul din curte. Așadar este indicat să tratezi cu atenție fiecare ieșire a celui mic în aer liber.
Cum îi protejăm pe cei mici de căpușe?
Iată 10 măsuri simple de care să ții cont pentru a evita mușcăturile de căpușă:
#1. Folosește o loțiune cutanată special concepută pentru căpușe!
Farmaciile îți oferă o mulțime de variante de loțiuni sau spray-uri, special concepute pentru a respinge căpușele. Nu uita să le aplici pe corp ori de câte ori ieși în natură, iar dacă timpul petrecut aici este mai îndelungat, este recomandat să reaplici soluția.
#2. Alege hăinuțele din colecția Reima Anti-Bite
Colecția Reima Anti-Bite, disponibilă pe Mudi.ro, include articole vestimentare special tratate cu repelent non-toxic și blând, aprobat de CDC si OMS. Sunt sigure atât pentru cei mici (începând de la 6 luni) și chiar și pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Repelentul (IR3535) ține căpușele la distanță, mascând mirosurile care apar în mod natural pe piele. [blog post despre colecția Reima Anti-Bite]
Hainele pentru copii Reima Anti-Bite își păstrează un nivel de protecție de 85% după 50 de spălări, iar după 100 de spălari, acesta scade undeva la 75%.
Fie că vorbim de haine pentru sezonul de vară sau pentru sezonul de primăvară-toamnă, fie că vorbim de accesorii (pălării, șosete), în colecția Reima Anti-Bite vei găsi cele mai potrivite opțiuni pentru ținutele destinate ieșirilor în natură.
#ExtraTips:
- Dacă cel mic își dorește să poarte sandale, accesorizează-le cu o pereche de șosete Anti-Bite.
- Șosetele Anti-Bite sunt disponibile în mărimi potrivite și pentru adulți (până la 41), așa că ia-ți și tu o pereche!
#3. Bagă pantalonii în șosete!
Deși poate părea inestetic, este o metodă foarte eficientă pentru a împiedica o căpușă să ajungă pe suprafața pielii.
#4. Poartă haine deschise la culoare!
Hainele deschise la culoare nu te protejează împotriva căpușelor, dar cu siguranță insectele și căpușele sunt mai ușor de văzut înainte de a pătrunde spre piele.
#5. Ține-te de poteci!
Atunci când mergeți în drumeție sau vreți să vă relaxați cu o plimbare prin pădure, îndeamnă-i pe cei mici să meargă doar pe potecă, evitând zonele cu vegetație abundentă. Există o posibilitate mult mai mare ca căpușele să fie prezente în iarba înaltă decât în zonele deja bătătorite.
#6. Tunde iarba des și nu uita de dezinsecția curții!
Dacă îți dorești să locuiești într-un mediu sigur pentru tine și familia ta, este important să menții iarba tunsă și să faci o dezinsecție periodică a curții, utilizând soluții special destinate căpușelor. Poți găsi substanțele de care ai nevoie în magazinele veterinare sau te poți adresa unei firme specializate.
#7. Fiecare plimbare în natură se încheie cu un duș!
Studiile au demonstrat că dușul are un rol important atunci când vine vorba de căpușe. Astfel, o baie în decursul a 2 ore de la reîntoarcerea acasă (după o plimbare în natură), reduce riscul de a dezvolta boala Lyme și a altor boli transmise de căpușe prin îndepărtarea exemplarelor neatașate. [1]
De asemenea, este o ocazie excelentă pentru jocul de-a detectivul (căutarea mușcăturilor de căpușe)!
#8. Examinează în detaliu!
Creează o rutină de examinare a corpului copilului în fiecare seară, mai ales după plimbările în natură sau în parc. Poți transforma întreaga experiență într-un joc de-a detectivii, iar pentru precizie și… farmec, îți recomandăm să folosești o lupă cu lumină (cum ar fi de exemplu aceasta)
Nu uita să examinezi și animalele de companie! Acestea pot aduce în casă căpușe neatașate care, mai apoi, pot migra către o altă gazdă.
#9. Vaccinul împotriva TBE
În țara noastră este disponibil vaccinul Fsme-Immun împotriva encefalitei de căpușă. Eficiența vaccinului este de 96% - 98.7% conform producatorului Pfizer, dupa administrarea a trei doze. [7]
Atenție însă, există multiple alte boli care se pot dezvolta în urma unei mușcături de căpușă, așa că vaccinarea nu înseamnă că trebuie să ignori celelalte măsuri de prevenție, ci este doar un scut în plus!
#10. Tratează-ți hainele și accesoriile cu permetrină!
Permetrina, un insecticid eficient și în cazul căpușelor, poate fi folosită pentru a trata cizmele, îmbrăcămintea și echipamentul de camping, iar efectul protector rezistă la mai multe spălări. Fii sigur sa urmezi instrucțiunile producătorului atunci când aplici tratamentul. [1]
Am găsit o mușcătură de căpușă. Ce este de făcut?
Dacă totuși unul dintre membrii familiei se confruntă cu o mușcătură de căpușă, iată ce recomandări trebuie să urmezi, conform sfaturilor Dr. Daniela Mihalcea (medic primar boli infecțioase):
- Adresează-te cât mai curând unui serviciu de urgență pentru îndepărtarea și examinarea căpușei! Este indicat să mergeți la camera de gardă a unui spital de urgențe imediat ce ai identificat înțepătura, astfel încât riscurile de îmbolnăvire să fie reduse.
- Nu folosi căldura sau diferite substanțe pentru a neutraliza căpușa! Aceasta se poate adânci mai mult în piele, eliberând o cantitate mai mare de salivă, sau își poate vărsa conținutul stomacal în rană, crescând riscul de infecție.
- În condițiile în care nu poți primi ajutor medical, poți scoate chiar tu căpușa folosind o pensetă cu vârf subţire, în unghi. Penseta se fixează cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii, se trage lent, uniform, cât mai drept, fără a învârti, cu atenţie pentru a nu zdrobi/ strivi căpușa. Ulterior, dezinfectează rana cu apă și săpun, apoi aplică o soluție antiseptică. Protejează-ți mâinile pe tot parcursul procesului cu mănuși sau tifon!
Pentru a verifica dacă căpușa a fost sau nu purtătoarea vreunui virus, există anumite laboratoare private la care o poți duce pentru examinare (ex. Synevo).
Nu uita să pui accent pe prevenție și să intervii cât mai prompt în cazul în care observi o astfel de mușcătură pe corpul tău sau al copiilor! Iar pentru cei mici, te poți baza întotdeauna pe ajutorul hainelor Anti-Bite, care le asigură un nivel optim de protecție la fiecare excursie în natură. Poți găsi colecția aici: https://mudi.ro/collections/reima-anti-bite
[1] https://www.cdc.gov/ticks/avoid/on_people.html
[2] https://www.healthline.com/health/tick-bites
[3] https://www.facebook.com/ROVaccinare/posts/399214082211795
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5708217/
[5] https://www.desprecapuse.ro/
[6] https://www.reima.com/int/all-you-need-to-know-about-the-reima-anti-bite-collection
[7] https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/us-fda-approves-ticovactm-pfizers-tick-borne-encephalitis
-------------------------------
Urmărește-ne în social media:
Facebook www.facebook.com/mudi.romania
Instagram www.instagram.com/mudi.romania